Viborg Musik og Hifi klub

Hjem  Arrangementer  Supertræf  Links  Om Klubben  Galleri

De gyldne kabler – en varm kartoffel

 

Lige siden tidernes morgen har hifikabler altid været et meget omdiskuteret emne – både af skeptiske hifientusiaster såvel af  ”almindelige” mennesker. Der er mange, der stiller sig uforstående over for disse ”orme”. For manges vedkommende er det simpelthen umuligt at se logikken i kabler – altså hvis der da overhovedet findes en naturlig forklaring? Derfor er der mange mennesker, der tænker følgende; ”et stykke ledning er vel bare et stykke ledning, og længere er dén ikke”. Til et vist punkt har de da ret eller hva´….

Dog er der efterhånden mange entusiaster, der har set lyset i form af vellydende kabler. Dén skepsis der var at spore tilbage i 80érne og først i 90´erne blandt os ”nørder” er forsvindende lille her i det nye årtusinde. Det afspejler sig også i det store udbud af kabler, der findes på markedet. Der findes kabler i alle afskygninger, og det skulle være muligt for selv den kritiske at finde et kabel(mærke), der kan opfylde ens behov. Der er bare ét problem. ”Kabeljunglen” vokser sig hele tiden større og større, og det er efterhånden komplet umuligt at holde sig ”up to date”, idet der hele kommer nye kabelmærker til landet. Endvidere er kabelproducenterne tilbøjelige til at lancere nye eksotiske teknologier og teknikker, der efter sigende skulle være til glæde for forbrugeren – dig, kære læser, forstås. Mange gange er det bare svært et gennemskue alle disse nye landvindinger og bevare et nogenlunde fornuftigt overblik over de mange kabelproducenter.

Det har Jan Christiansen fra Viborg Musik & Hifi klub taget konsekvensen af, hvorfor han inviterede klubbens medlemmer til en kabelaften hjemme hos ham selv. Formålet med denne aften var at lytte til de mest toneangivende kabelproducenter på det danske marked, og så få karakteriseret de forskellige kabler. Eller sagt på en anden måde. Vi skulle simpelthen prøve at kortlægge de forskellige mærkers karakteristiske egenskaber – altså noget der kendetegner et givent kabelmærke.

Desuden kunne det jo også være meget sjovt at høre, hvor forskellige kablerne lød i forhold til hinanden. Og ikke mindst finde ud af, om der var et fornuftigt forhold mellem ydelse og pris. Det kunne jo være sjovt, hvis der fandtes et kabel, hvor man kan få det hele for det halve…

Med hensyn til kabler havde klubben fået stillet en masse kabler til deres rådighed – venligst udlånt af forskellige importører etc. Faktisk er den ovenstående sætning ladet med en hvis form for underdrivelse. Der var nemlig tale om en sand overflod af kabler. Jans gulvtæppe var nærmest brolagt med kobber, alle former for farvede isoleringer, stik og så videre til den helt store guldmedalje. Subjektivt vil undertegnede mene, at det samlede beløb for kablerne nærmede sig den nette sum af 150000 hårdttjente danske kroner.

Klubben havde blandt andet lånt kabler fra Tara Labs, Van den Hul, Holfi, LC Audio, MIT og Harmonic Technology. Både råstofferne Cu og Ag var stærkt repræsenteret, så der var virkelig noget at gå i krig med.

Uden de helt store ord vil jeg kort fortælle om aftenens forløb. Det kom tydeligt til udtryk, at der var forskel på kabler. Når jeg bruger ordet ”forskel”, så er det helt med vilje. For mange gange var der ikke tale om egentlige forbedringer - men derimod forskelle. Kablerne havde deres helt egen klang, hvorfor indtrykkene af kablerne også var forskellige. Men, der var en bred enighed om, at vi havde med nogle virkelig gode kabler at gøre.

Når man bedømmer et kabel, så er det umuligt at ikke blande noget subjektivt ind i dommen. Det hele afhænger jo af smag og behag. Af den grund har jeg undladet at bringe min mening på banen, da det er svært for den enkelte at tage stilling til min opfattelse på grund af de subjektive forbehold. Men, for en god ordens skyld vil jeg da lige nævne, at jeg foretrak nogle kabler frem for andre – lige som alle andre.

Summa summarum må jeg sige, at det var en yderst spændende aften, hvor man fik et bedre kendskab til kablernes forunderlige verden. Det er jo altid spændende et stifte bekendtskab til et nyt mærke. Man fandt også hurtigt ud af, at der virkelig er forskel på kabler. Det er bestemt ikke noget opreklameret øregas.

Desværre hører kabler (hvis de skal være vellydende) ikke til den helt billige ende af tilbehørsgrej. Men, i mange tilfælde er det en rigtig god investering, der kan gå hen og blive et kært stykke legetøj i de næste mange år.

Tilbage er det vist kun at sige: Jan, tak for en rigtig god og inspirationsrig aften, der så absolut åbnede nye døre til kabelverden.

 

- Rasmus Slyngborg -