Viborg Musik og Hifi klub

Hjem  Arrangementer  Supertræf  Links  Om Klubben  Galleri

Audio Technology 2001

Onsdag d. 7 februar kl. 19.00 åbnede Audio Technology dørene for vores lille klub. Arrangementet skulle omfatte alt, lige fra at se fremstillingen af de "i øvrigt" meget lækre enheder, til selve fremstillingen af den færdige højttaler.

http://www.viborghifi.dk/viborgmusik/audio-technology.2001.1.JPG

Ja, dette er skam en meget stor højttaler (ca. 1.80 m!) 

Aftenen startede med at Per (Audio Technology's ejer), delte os op i 3 hold. Det ene hold startede med at blive rundvist på fabrikken. Et andet hold blev vist hjem til Pers private lytterum, og det sidste hold blev anbragt i opholdsstuen - sidstnævnte sted var der rig mulighed for at blive vartet op med kaffe og kage (mange tak til Per's kone!) 

http://www.viborghifi.dk/viborgmusik/audio-technology.2001.2.JPG

Otto fremviser her en 15" (svarer til en normal 18") fra produktionen.
Det anstrengte ansigtsudtryk skyldtes nok mest vægten (på enheden?!?) 

Først lidt om "fabrikken"! Dette er et rigtigt "familieværksted", hvor far står ude ved drejebænken, og sønnen tager sig af fleste andre funktioner (for al retfærdigheds skyld skal nævnes, at der er ansat 1 udefrakommende medarbejder). Alt bliver lavet ud af de bare næver, og det er egentlig lidt utroligt at det på denne ret simple produktionsfacon er muligt at frembringe nogle af verdens allerbedste højttalerenheder! Det skal ikke være nogen hemmelighed, at "Flex Units" er nogle virkeligt lækre enheder, hvor alt er gjort for at opnå et suverænt resultat. 

http://www.viborghifi.dk/viborgmusik/audio-technology.2001.3.JPG

Her ser vi det lyddøde rum, som er
en ret vigtig faktor ved højttalerbygning. 

Efter den deciderede rundvisning, var turen kommet til målerummet (stedet hvor div. delefiltre og korrigeringer finder sted). Her blev det på fornemste vis demonstreret, hvad man kan kompensere for via. delefilteret. Et meget spændende område, som er altafgørende for den færdige højttalers ydelse. Jeg forstår godt hvorfor mange selvbyggere tit render sur i højttalerbygningens ædle kunst! Det er endog meget svært at lave den "næsten" fuldendte højttaler! 

http://www.viborghifi.dk/viborgmusik/audio-technology.2001.4.JPG

Per's lytterum.
Dette er placeret i kælderen - smart! 

Så gik ture hjem til "privaten", hvor Per's kone stod klar med kaffe og kage! I kælderen havde Per lavet et lytterum efter alle kunstens regler - loftet var isoleret med Rockfon-plader, som iøvrigt også var placeret strategisk rigtige steder rundt omkring i lytterummet. Anlægget var bygget op omkring hans egne højttalere! Som forstærkning blev benyttet nogle "små" monoblokke fra Gryphon, og som signalkilde denne aften, blev der for nemheds skyld kun benyttet CD (Per er forståeligt nok meget øm over hans LP'er. CD-drevet var et (selvfølgelig) Teac, og Da-konverteringen stod BOW vist nok for! Forforstærkeren var fra Kenwood. 

http://www.viborghifi.dk/viborgmusik/audio-technology.2001.5.JPG

Her kan man lidt bedre se hvad der gemmer sig i kælderen
 - og nej !  det er ikke Otto jeg har i tankerne 

Resultatet af anstrengelserne (lyden !) var der delte meninger om - nogle mente at rummet var for dæmpet - andre mente at den sad lige øjet, mens en sidste gruppe overhovedet ikke brød sig om brugen af 6 DB filtre (blev benytte i højttalerne). At der er stor forskel på hvad folk mener om en given lyd, er overhovedet ikke noget nyt - heldigvis vil vi alle sammen have noget forskelligt! Ellers ville det da også blive kedeligt i sådan en klub! 

http://www.viborghifi.dk/viborgmusik/audio-technology.2001.6.JPG

Printz mente at rummet var lige lovligt hårdt dæmpet,
hvorfor han med et fikst cirkelspark demonterede 1/3 af
bagvæggens dæmpning?!? Efter sigende var det sagen! 

Vi takker for en hyggelig og lærerig aften!