Viborg Musik og Hifi klub

Hjem  Arrangementer  Supertræf  Links  Om Klubben  Galleri

Tema-aften hos Per N. 14. september 2005

Ingen tvivl om, at Per har et fint anlæg. Men det var ikke det, det drejede sig om denne septemberaften i Silkeborg - nej, anlægget var blot midlet. Målet var at give de tilstedeværende en musikalsk oplevelse, og for en gangs skyld var det ikke en oplevelse med blues eller rock. Denne aften stod i jazzens tegn, og ansvaret for dens forløb var lagt i gode hænder.

http://www.viborghifi.dk/billeder/jazz/000_0701.jpgKristian fra Pladekisten i Århus havde nemlig lovet at stå for underholdningen og dermed præsentationen af jazzen, og det var vi da nogle stykker i klubben, der havde set frem til. Vi blev bestemt heller ikke skuffede, for Kristian havde nemlig taget denne opgave meget alvorligt og havde forberedt sig rigtig godt. Når jeg siger forberedt, er det fordi Kristian selv i starten af sit oplæg nævnte, at han netop havde måttet forberede sig en del, da han ikke havde alle oplysninger og al viden om jazzens lange historie på rygmarven. Det er da nok også rigtigt, men jeg bemærkede, at han i den grad var i stand til at svare på de mange supplerende spørgsmål om emnet, som kom fra de interesserede tilhørere i løbet af aftenen, så der er nu ingen tvivl om, at han faktisk har en stor viden også om denne musikgenre.

 

Aftenens program var tilrettelagt som en kronologisk rejse igennem jazzens første århundrede, og vægten var især lagt på amerikanske jazzmusikere og deres musik, skønt vi fik at vide, at jazzen nok har sit udspring i Afrika. Men det var nu meget godt for mig at se, at det blev den amerikanske jazzhistorie, vi kom til at høre om, for den er jo lang og spændende, og de store amerikanske navne har vel også tjent som inspirationskilde for resten af verdens jazzudøvere - herunder også de skandinaviske.

Som nævnt var det musikken, der var i centrum denne aften, så det blev en rejse bygget på næsten 25 musikeksempler, som vi kom ud på. Startende med en gammel, knasende optagelse fra 1920'erne med den legendariske Louis Armstrong førte Kristians program os forbi så kendte kunstnere som Duke Ellington, Miles Davis, John Coltrane, Dave Brubeck, John McLaughlin og mange flere. I  pauserne mellem de mange musikindslag fik vi så at vide, hvordan jazzen gennem årene havde udviklet sig fra swing over bebop og free jazz til fusionsjazz. Samtidig kunne Kristian berette, at jazzen som genre i lange perioder har været under kommercielt pres af andre genrer med store salgstal som f.eks. rock'n roll og blues. 

Men jazzen har som bekendt overlevet og er givetvis kommet for at blive - forhåbentlig også i vores klub!

http://www.viborghifi.dk/billeder/jazz/000_0702.jpgDe fleste lod sig i hvert fald rive med af jazzrytmerne, tror jeg. Mod slutningen spillede Kristian noget moderne, eksperimenterende musik fra det århusianske jazzmiljø, som han i øvrigt selv er en del af, da han har haft mere end en finger med i spillet ved flere af de nyere, danske jazzudgivelser. Nu er Kristian jo forhandler af cd'er og plader, så han havde taget en lille afkrydsningsliste med, så vi sidst på aftenen kunne bestille nogle af de skiver, som han havde spillet udpluk fra i løbet af sit program, og det var der rigtig mange, der benyttede sig af. Kristian blev også spurgt, om han evt. kunne tænke sig at have en lille stand på vores Supertræf til vinter, og det var han meget positiv over for, hvis vi ønsker det. 

http://www.viborghifi.dk/billeder/jazz/000_0703.jpg

 

Til allersidst sagde Per på klubbens vegne tak for et godt arrangement, og det vil jeg gerne tilslutte mig. Det var en fornøjelse på denne måde at lytte til musik - tilmed under kyndig vejledning - en hel aften igennem, uden at det hele på noget tidspunkt fik lov at gå op i snak om rør eller transistor, balanceret eller ikke balanceret osv. Så mon ikke vi skal satse på flere lignende, musikalske arrangementer i fremtiden. Tak til Per for husly, god lyd og forplejning.

 

 

 

http://www.viborghifi.dk/billeder/jazz/000_0705.jpg

- Andreas -