Viborg Musik og Hifi klub

Hjem  Arrangementer  Supertræf  Links  Om Klubben  Galleri

Klubaften hos Jacob den 27. april 2006

På sådan en dejlig, solrig forårsaften kunne man jo foretage sig meget forskelligt: Græsplænen var begyndt at gro efter vinteren, og ukrudtet piblede også frem, så det ville nok være på sin plads at gå i haven. Men - man kunne jo også lade være! For nok var det forår og solskin, men det var samtidig den sidste torsdag i måneden, og så er der møde i vores klub. Altså var valget ikke så svært: Ud i bilen og af sted med kurs mod Randers…

http://www.viborghifi.dk/billeder/jacob/Jacob3.jpgDenne aften var det nemlig Jacob, der var vært for vores månedlige klubmøde. Og vel ankommet og venligt modtaget kunne jeg konstatere, at jeg heldigvis ikke var den eneste, som havde valgt hi-fi og musik frem for foråret, for vi var vel omtrent lige så mange til stede, som vi plejer at være til vores møder. Som sædvanligt faldt folk hurtigt i snak, men det var nu ikke så længe, vi fik lov at sludre, for Jacob havde lagt et program for aftenen - og tak for det. Jacob har ved tidligere lejligheder nævnt, at han føler, at vores klubmøder fungerer allerbedst, hvis de bliver indledt med en lille afdeling, hvor det er værten, der har ordet og musikvalget. Jeg er helt enig, og Jacob havde da heller ikke overladt noget til tilfældigheder. Der var sat stole frem på rad og række, så alle kunne komme til at lytte så godt som muligt, og der var forberedt et musikprogram, som vi skulle lytte til.

 

Jacob er ganske vist hi-fi-nørd men samtidig også musiker i sin fritid. Og det kunne høres i hans valg af musik, at det netop er musikinteressen, som driver værket hos ham. Først blev vi præsenteret for en række numre på lp, hvorefter vi gik over til at lytte til Cd’er, hvilket dog ikke gik ud over den røde tråd, som jeg i høj grad synes, der var i Jacobs valg af musik. Efter min mening har han en rigtig god musiksmag, og det var kendetegnende for hele forløbet, at det ikke var de sædvanlige ”entusiastindspilninger”, som fandt vej til pladespiller og Cd-spiller. Nej, det var noget helt andet, som lå bag valget af den musik, vi fik at høre. Det var helt tydeligt, at der simpelthen blev spillet musik, som vores vært selv kunne gå ind for, og hans entusiasme smittede straks af på os andre, og vores hoveder nikkede vanen tro snart i takt til musikken, mens vi lyttede.

http://www.viborghifi.dk/billeder/jacob/Jacob1.jpgTom Waits, Michael Falch, Tanita Tikaram, Willie Nelson (i duet med Sinead O’Connor), Prince, Malene Mortensen og mange flere fik via Jacobs anlæg lov at give et bidrag til underholdningen. Nu nævnte jeg tidligere, at vores vært havde forberedt et program, og det havde han bestemt også. Men det er nu mit indtryk, at da musikken først spillede, tog den ene plade den anden - simpelthen fordi Jacobs viden om og interesse for de sidste par årtiers rock/blues/country-musik er så stor og ægte. Og altså også smittende, som sagt, for der blev virkelig lyttet med stor interesse, og det i mere end en time, vil jeg tro. Det siger samtidig ikke så lidt om det anlæg, der blev spillet på, at interessen hos de fremmødte kunne holdes fanget så udelt og så længe, men det vender vi tilbage til.


 

Denne aften var det nemlig musikken, der var i centrum, og vi levede som klub i høj grad op til, at vi ikke kun er en hi-fi- men også en musikklub! Sådan er det nu heldigvis ofte, synes jeg, men vi kommer jo ikke helt uden om, at vores interesse også har en teknisk dimension. Den tillod Jacob dog ikke, at der blev plads til, før langt de fleste gæster havde været en tur inde forbi det veldækkede bord i de ”frastødende gemakker”, for nu at bruge et Storm P.-udtryk. Der var i øvrigt tale om et eksperiment med nogle netkabler, som et par gæster havde med, men først nød vi altså lækker, varm leverpostej og andet godt til ganen, og det var lige hvad vi trængte til efter den interessante lytterunde, som aftenen var begyndt med.

Men lad os alligevel se på, hvilket anlæg Jacob spiller på, for uden et godt anlæg ville denne aften jo ikke have fået det samme, positive forløb. På forstærkersiden består anlægget af en integreret Rega Elicit forstærker, som iflg. værten er grundpillen i anlægget pga. dens store musikalitet. Samtidig er det mit indtryk, at det er en ganske kraftfuld og dynamisk forstærker, så jeg forstår Jacobs begejstring for den. Elicit betyder i øvrigt på engelsk noget med at ”få sandheden frem” eller at ”lokke noget frem”, og denne aften var forstærkeren i hvert fald med til at lokke musikglæden frem hos os, der havde fundet vej til omegnen af Randers. Rega Research Ltd. har også fremstillet den pladespiller, som står for afspilningen af de sorte vinylskiver i dette anlæg. Der er tale om en Rega Planar 2 med Rega Elys 2 pickup. En pladespiller der er bygget efter Regas klassiske letvægtstradition, og den klarer sig som altid godt i samarbejde med MM-pickuppen fra samme firma. Resten af anlægget står der derimod ikke Rega på.

http://www.viborghifi.dk/billeder/jacob/Jacob4.jpg

Cd’erne afspilles på en todelt kombination af en DAC fra Cambridge Audio og et Teac T1-drev med det fremragende VRDS (Vibration-free Rigid Disc clamping System). En sådan kombination plejer at borge for musikalitet og præcision, og det gør den bestemt også her. Hvis den en dag lige pludselig på Jacobs hylde bliver erstattet af den nye, anmelderroste Rega Apollo Cd-spiller, vil det ikke komme bag på mig, men det er nu for mig at høre bestemt ikke en særlig påkrævet udskiftning, for Teac/Cambridge-kombinationen gør det rigtigt godt. Højttaleren er en tovejs-konstruktion af forholdsvis beskeden størrelse med Dynaudio Esotar 330 diskant og med MW 160 bas/mellemtoneenhed. Det er en højttaler, som giver smæk for skillingen, og MW 160-enheden havde for ganske nyligt erstattet en anden type enhed. Jacob følte derfor ikke selv, at han var helt færdig med at justere på enhedernes overlap osv., men i mine ører lød højttaleren nu bedre, end da jeg hørte den sidste gang, men det er jo altid en smagssag. På kabelsiden anvendes der kabler fra Supra i form af Ply 3,4 højttalerkablet, og fra Audioquest kommer det snart klassiske Lapis-signalkabel. Digitalkablet er fra Audio Alchemy og bærer det sigende navn Clear Stream.

http://www.viborghifi.dk/billeder/jacob/Jacob1.jpg

Hvordan lyder Jacobs anlæg så? Sådan vil enhver hi-fi-nørd med respekt for sig selv nok spørge på dette tidspunkt. Mit svar er, at det lyder godt. Anlægget er afstemt til rock/blues/country og ikke til noget som helst andet, og det er en stor styrke, synes jeg, når man - som Jacob - netop spiller denne type musik. Der er nemlig noget umiddelbart levende, musikalsk og dynamisk over lyden, som gør, at man glemmer alt om at tage de strenge hi-fi-briller på. Skulle man alligevel finde på at gøre det, tror jeg bestemt ikke, at man kan komme meget længere for de ca. 15.000 kr., som dette anlæg angiveligt har kostet. Jeg tager i hvert fald hatten af, for jeg er meget imponeret over, hvor langt Jacob rent lydmæssigt er nået for et så beskedent beløb - og i det hele taget. Jeg glæder mig til et genhør engang, når højttalerne evt. har fået den planlagte lille modificering. Tak for en hyggelig, veltilrettelagt og musikalsk aften.

- Andreas -