Viborg Musik og Hifi klub

Hjem  Arrangementer  Supertræf  Links  Om Klubben  Galleri

Klubaften hos Morten 30. oktober 2006

Rom blev ikke bygget på en dag, siger man. Det gælder også for Mortens hi-fi-anlæg, som i sin nuværende form er resultatet af mange års gradvise forbedringer. På det seneste har Morten faktisk været ekstra aktiv på hi-fi-fronten, og nu syntes han, at det kunne være på tide at præsentere sit hi-fi-anlæg anno 2006 for alle de øvrige klubmedlemmer. Så Morten lagde hus og anlæg til årets sidste klubmøde.

http://www.viborghifi.dk/000_1066.jpgDer var som sædvanligt et pænt fremmøde, og et nyt medlem af klubben, Per, blev budt velkommen af formanden, som også kunne oplyse, at vi har fået en indbydelse fra Steen Thorhauge, som ønsker at demonstrere udstyr for os i samarbejde med Mictor. Der var stemning for, at vi absolut skal takke ja til denne indbydelse, og for at arrangementet gerne må vente til efter jul. 

Herefter skred vi over til det, vores klubmøder normalt indledes med, nemlig en lytterunde med musik valgt af værten. Der blev spillet musik med gamle kendinge som fx Patricia Barber og Chris Jones.

 

Men Morten præsenterede os nu allerførst for en dame, som vist var knapt så kendt af de fleste gæster. Cara Dillon var navnet, og der var enighed om, at hun har et stort potentiale og en god stemme. Vi lyttede i denne runde både til Lp og Cd. 

Men hvordan er Mortens anlæg så sammensat? Ja, grundpillerne i anlægget er to store Quadral Titan-højttalere, som har fået lov at stå i Mortens stue i en årrække, og så vidt jeg kan forstå på ejermanden, kan de meget vel tænkes at få lov at stå der mindst lige så mange år endnu. 

http://www.viborghifi.dk/000_1068.jpg

Herudover er anlægget opbygget således: 

·         Pladespiller: VPI HW-19 mk III med Rega RB300 Rewired arm og Benz MC-Gold pickup 

·         Thorhauge ST One MC-preamplifier 

·         CD: Teac P700 drev og Advantage DAC1 digital-til-analog konverter 

·         Forforstærker: Copland CTA 301 mk II med Siemens og JAN-Philips NOS rør 

·         Effektforstærker: LA Audio P3 monoblokke, ultra lineært koblede og med General Electric NOS og Svetlana rør.
 

·         Hovedtelefoner: Stax SRM-T1 rørforstærker med General Electric/Electro Harmonix rør og STAX Lambda Nova Signature 

·         Kabler: VdH d-501 fra arm til MC-forstærker, VdH The Second fra MC-forstærker til Riaa, VdH Silver IT fra drev til DAC1, VdH The Second fra DAC1 til forforstærker, Chord Anthem fra forforstærker til monoblokke, Bertram Speaker Ref. 3 højttalerkabel 

·         Desuden er anlægget tweaket med følgende: AHP finsikringer, AHP klangmodul III samt Black Diamond Racing Cones og Archos kulfiberklodser til akustisk afkobling af hele anlægget. CD-drev, forforstærker, monoblokke og højttalere er iflg. vores vært desuden lettere modificerede med bedre kabler, elektrolytter og modstande, ligesom alle apparater er yderligere mekanisk dæmpet. 

http://www.viborghifi.dk/000_1083.jpg

Mortens valg af musik og lyden fra hans anlæg ramte lige midt ned i målgruppen på denne mørke novemberaften i den allerede julepyntede stue! Der var bred enighed om, at lyden var på et helt andet og højere niveau sammenlignet med sidste gang, Morten afholdt klubmøde. Og jeg er helt enig i de rosende ord, der faldt fra flere gæster, for der var masser af dynamik, stort og flot perspektiv, afgrundsdyb bas, afslørende og dog lyttevenlig mellemtone samt en diskant, som kun kan betegnes som meget tilfredsstillende. Så den ene Cd blev afløst af den anden - eller af en Lp - og alle de tilstedeværende nåede at få et rigtigt godt indtryk af lyden hos Morten, er jeg sikker på. I øvrigt er det næsten umuligt at afgøre, om grammofonen eller Cd-kombinationen lyder bedst i dette anlæg. Dømt på de tilkendegivelser, der kom, har Cd’en måske næsen foran, men det er nu vist en smagssag. Men hvorfor er det så lykkedes Morten at opnå så megen musikalitet med komponenter, der nok er velrenommerede, men som også alle sammen er købt som brugte til en ofte meget fornuftig pris? Jo, jeg tror, det handler om, at Morten som sagt har ladet anlægget udvikle sig gradvist, uden at der på noget tidspunkt er foretaget udskiftninger for udskiftningernes skyld. Morten har hele tiden vidst, hvad han ville have (og ikke have), og han har så gradvist arbejdet sig frem mod målet: Et anlæg med masser af åbenhed i gengivelsen og dog med sprødheden og lyttevenligheden i behold. Og målet er nået, synes jeg bestemt. At Morten som antydet heller ikke har været bange for at prøve - og indføre - mange af de tweaks, som man bl.a. kan blive inspireret til via medlemskab af vores klub, spiller helt sikkert også ind. 

http://www.viborghifi.dk/000_1082.jpgDer er efterhånden tradition for, at der på hvert klubmøde bliver arrangeret en rask lille A/B-test.

Årets sidste klubmøde blev ingen undtagelse, for vores medlem, John Dyrholm, www.dyrholmdesignaudio.dk, havde medbragt en papkasse med nogle udskårne træklodser. Hvad har det så med hi-fi at gøre, vil nogle sikkert spørge. Jo, faktisk en hel del skulle det vise sig. Disse klodser, som John sælger for kr. 100,- pr. stk., er nemlig beregnet til at lægge under højttalerkabler, hvilket vi da også gjorde hos Morten.

 Og der var forskel! Faktisk købte Morten på stedet et sæt af disse klodser. Det inspirerede mig til at låne et sæt med hjem, og de bliver også siddende under mine kabler, selv om jeg på forhånd var lidt skeptisk over for denne tweak. Men så oplevede jeg den ubetinget positive virkning, det havde på lyden hos Morten - og siden hos mig selv. 

Aftenens sidste lille event hos Morten bestod i, at vi lagde øre til nogle af numrene på den meget omtalte genudgivelse af 26 Beatles-klassikere. Numrene har været udsat for en kraftig remastering, som dog er foretaget af den legendariske og oprindelige Beatles-producer, nemlig Sir George Martin, og dennes søn. Cd’en er udsendt med titlen ”Love”, og der var enighed om, at det swingede, men også om at det ikke rigtigt kunne sammenlignes med de oprindelige Beatles-versioner af disse berømte numre. Til gengæld oplevede vi the Fab Four i en lydkvalitet, som er hidtil uhørt. Det må blive en subjektiv bedømmelse, hvorvidt man synes om denne Cd, men underholdende er den givetvis! Herefter var det tid at sige tak til Morten for en vellykket og hyggelig aften, som ud over god lyd også havde budt på velsmagende varme boller og vin, te og kaffe. Samt på øl, som var afkølet efter naturmetoden, da det var sat ud på den kolde terrasse til fri afbenyttelse for gæster, som lige var ude at trække lidt af den friske aftenluft...

 - Andreas -