Viborg Musik og Hifi klub

Hjem  Arrangementer  Supertræf  Links  Om Klubben  Galleri

Klubaften hos Thomas november 2007

Kvalitet fornægter sig aldrig, siger man. Her vil jeg berette lidt om en novemberaften i Randers, som bestyrkede mig i min tro på, at dette udsagn nok er korrekt. 

http://www.viborghifi.dk/DSC00108.jpg

 

http://www.viborghifi.dk/DSC00111.jpgDet var Thomas, der havde indbudt til klubmøde på denne torsdag aften, som for en gang skyld ikke var den sidste i måneden. Det var der dog tilsyneladende ingen, som havde taget fejl af, for fremmødet var ganske stort. 

Lad det være sagt med det samme, at Thomas’ anlæg er i stand til at imødekomme alle ønsker om gengivelse af lyd og billede lige fra den klassiske tokanals stereogengivelse af musik til flerkanalslyd i forbindelse med en eksklusiv projektor. 

 

 

Lad mig hellere liste op, hvilke komponenter, der indgår i det omfattende system: 

 

Fronthøjttalere

Revel Ultima Salon 

Effektforstærker

Krell FPB700cx

Forforstærker

Krell KAV280p

CD/SACD:

Sony SCD-XA9000ES

Surround processor

Meridian 861 v4

Effektforstærker center

Acoustic Reality Ear Two MKII

Effektforstærker surround

Acoustic Reality LE

Centerhøjttaler

Revel Ultima Voice

Baghøjttalere

KEF KHT2005

Højttalerkabel front

MIT Terminator 4

Projektor

Sony VW-50 1080p native

Blu-ray afspiller

Playstation 3 

Signalkabel forforstærker->effektforstærker

Kimber PBJ balanceret (1 meter) 

Signalkabel surroundproc.->forforstærker

Dyrholm Design balanceret (5 meter) 

Kabler i øvrigt

Ukendt herkomst

En simpel addition af beløb på en lommeregner vil kunne fastslå, at Thomas’ anlæg hører til i den tunge ende af prisskalaen selv for highend-anlæg. En aften foran de to Revel Ultima Salon-højttalere slog fast for mig, at vi også bevæger os i den tunge ende af skalaen, hvis det er lydkvaliteten, der måles på. Mere herom lidt senere. 

Til at trække topmodellen fra Revel (der jo er en del af Harman Speciality Group, som også tæller bl.a. elektronikmærket Mark Levinson), har Thomas valgt en forstærker fra ærkekonkurrenten, nemlig fra Krell Industries, og det drejer sig om det største stereotrin i den velrenommerede FPB-serie. Det er nok ikke meget overdrevet, hvis man beskriver denne stereoforstærker som en af markedets kraftigste, både hvad angår effekt, strømstyrke - og fysisk fremtræden! Hos Thomas er det monstrøse effekttrin dog nærmest gemt af vejen, og det er så vidt jeg kunne forstå bl.a. efter ønske fra vores værts bedre halvdel. FPB 700cx’eren står således med siden til lyttepositionen halvvejs lukket inde i et møbel. 

Flere spurgte, om denne delvise klasse A-konstruktion godt kunne komme af med varmen under disse betingelser. Det mente Thomas ikke var noget problem, og den føltes da heller ikke på noget tidspunkt varm, og man må medgive, at den store forstærker på denne måde ikke på nogen måde dominerer stuen, hvad den nok ellers let vil kunne komme til pga. sin fysiske størrelse og det markante design. 

http://www.viborghifi.dk/DSC00116.jpg

Da vi var vel ankommet og behørigt bespist med snacks, kage, kaffe mm., blev det tid til at lytte til det spændende anlæg. Thomas havde ikke overladt noget til tilfældigheder, så han havde på forhånd sammensat et musikalsk program, som nok adskilte sig en del fra det, der oftest bliver lyttet til på disse klubaftener. Programmet var sammensat helt efter Thomas’ smag, hvilket jeg fandt både modigt og inspirerende. Der blev lyttet med stor interesse, hvilket både anlæg og musik da også fortjente. Vi nåede at lytte til numre fra hele fem af reference-Cd’erne fra Bladet High Fidelity, og det borger i sig selv for meget varieret musik af ganske seriøs kvalitet. http://www.viborghifi.dk/DSC00117.jpg

Herudover præsenteredes vi for Cd’er med bl.a. Irene Reppen, Sara K., Lynard Skynard, Corinne Bailey Rae og Arne Domnerus’ kvintet. Sidstnævnte med et af numrene fra den legendariske 1976-optagelse fra jazzklubben ”Stampen” i Stockholm. Programmet blev sluttet af med klassisk balletmusik af to russiske komponister, nemlig fra musikken til Romeo og Julie af Prokofiev og fra musikken til Ildfuglen af Stravinsky. Thomas kommenterede løbende og inspirerende imellem numrene. Som signalkilde blev anvendt førnævnte Sony Cd/SACD-afspiller. 

Thomas synes generelt, man får meget for pengene i de bedre produkter fra masseproducenten Sony, og signalet fra denne afspiller blev via en Krell forforstærker fra den (i denne sammenhæng!) relativt prisbillige KAV-serie sendt videre til FPB700Cx. En af de mere eksklusive forforstærkere fra Krell kunne nok være på ønskesedlen på sigt, men lige nu er Thomas meget tilfreds med KAV280p’eren. Det er mit indtryk, at langt de fleste af de tilstedeværende var imponerede over lyden hos Thomas, og det var jeg bestemt også. 

De store Revel-højttalere lægger et ganske imponerende fundament af bas under al slags musik, og der er ingen tvivl om, at disse højttalere rækker virkeligt langt ned i toneområdet. Samtidig er lydbilledet stort og veldefineret. Alle former for musik kommer til sin ret her, synes jeg, og jeg synes heller ikke, at anlægget er overdrevent analytisk. Det er snarere svagt tilgivende over for mindre optimale indspilninger, vil jeg tro. Jeg kan nemlig ikke sige det med sikkerhed, da Thomas naturligt nok ikke havde valgt at demonstrere sådanne middelmådige indspilninger for os. 

Alt i alt en lyttevenlig, velopløst og samtidig ganske imponerende gengivelse. Og det er ikke kun urkraften i bassen, der imponerer. Jeg var mindst lige så begejstret over, hvor naturlig og luftig en gengivelse af et symfoniorkester, som dette anlæg også kan præstere, samtidig med at stemmer får en ualmindelig god behandling, når det er påkrævet - lige efter min smag. 

Nu var det jo hi-fi-freaks, der var på besøg denne aften (eller burde jeg skrive tweak-freaks?), så vi kunne jo ikke dy os for at komme med et par små kommentarer om, hvordan der måske kunne hentes endnu mere god lyd ud af dette klasseanlæg. Kabler til både net, højttalere og signalkilder kunne fx nok optimeres, og det samme gælder afkobling af apparaterne. Det kom vist ikke bag på Thomas (han kender os jo), at nogle af os kom med den slags kommentarer, og det lød da også til, at der måske hen ad vejen skulle fokuseres lidt mere på disse ting. Men som det er nu, må jeg sige, at det er imponerende, at man kan opnå så megen vellyd stort set uden at tweake. Det er det, jeg mener, når jeg skriver, at kvalitet – i elektronik og højttalere – efter min mening aldrig fornægter sig. 

Aftenen blev sluttet af med en imponerende demonstration af billed- og flerkanalssiden af anlægget. Vi blev her præsenteret for det måske bedste billede, jeg mindes at have set fra nogen projektor eller fladskærm. Utroligt velopløst og samtidigt fløjlsblødt billede på et kæmpemæssigt lærred i 16:9-format. Lydsiden var ikke mindre imponerende. Her savnedes virkelig ingenting – heller ikke en subwoofer, hvilket også fortæller en del om Revel-højttalernes enorme baspotentiale. Fordelen ved Blu-ray-formatet blev også klart demonstreret. 

Tak til Thomas for en hyggelig og inspirerende aften. 

- Andreas -