Viborg Musik og Hifi klub

Hjem  Arrangementer  Supertræf  Links  Om Klubben  Galleri

Thorhauge/Benny Oktober 2007

Thorhauge på besøg hos Benny, den 25. oktober 2007

http://www.viborghifi.dk/2007-10-25_Benny_002_resize.jpg
Som nogle måske har læst i artiklen fra maj 2007, har Benny nogle meget spændende højttalere og også et overordentligt seriøst setup til at spille på dem med. 

Nu er det sådan, at Bennys højttalere, på trods af størrelsen, er ganske letdrevne. Så hvad er mere naturligt end at afprøve, hvordan de spiller med en rørforstærker?

Som sagt så gjort. 

Benny har afprøvet flere forskellige rørforstærkere, og det synes han faldt så heldigt ud, at da Steen Thorhauge spurgte, om han måtte komme og høre Bennys nye højttalere, bad Benny ham om at tage en forstærker med – så kunne han jo også lige få hørt den.

Tilsyneladende syntes Steen Thorhauge, at det gik så godt, at han kunne tænke sig at demonstrere sin forstærker på Bennys højttalere for en bredere kreds. Og det blev så anledningen til, at Benny tilbød klubben at komme og høre højttalerne med en anden og noget mindre forstærker på. Steen Thorhauge havde dog også taget et par interesserede lyttere med, så vi var ikke kun klubmedlemmer til stede.

Jeg vil ikke fortælle en lang historie om Bennys anlæg, for det står der nemlig meget mere om i førnævnte artikel fra maj 2007.

http://www.viborghifi.dk/2007-10-25_Benny_003_resize.jpg

Det, der er interessant denne gang, er, at vi kun lyttede på LP’er afspillet via Bennys Verdier pladespiller med en Da Vinci Grand Referenze Grandezza arm. 

Da Steen Thorhauge havde taget sin forforstærker med indbygget Riaa og dertil en Thorhauge MC-forstærker med, blev det det, vi lyttede til. Effektforstærkeren var selvfølgelig også Thorhauges - først med KT88 rør og senere med EL34 rør. 

Steen Thorhauge var dog ikke tilfreds med lyden fra KT88’erne og kørte derfor resolut hjem efter en håndfuld EL34 rør, selvom det betød over 1 times kørsel. Han var lige vendt tilbage, da jeg ankom, så derfor gik jeg glip af, hvordan KT88’erne lød. Ifølge Steen Thorhauge matchede EL34’erne højttalerne bedre - især i mellemtonen. Og da højttalerne er så letdrevne, gik det fint, selvom der selvfølgelig var færre kræfter til rådighed.

Hvordan lød det så?

Først på aftenen var jeg ikke så imponeret, men det skulle vise sig, at Thorhauges forstærker - som vel de fleste andre - vinder ved at blive varm. Efter en ½ times tid begyndte det at spille, og det skulle vise sig, at det slet ikke var uden evner.

Vi hørte meget forskelligt musik - lige fra Gnags til Dire Straits, Johnny Cash, Vera Lynn og meget andet.

Bennys højttalere er lidt egoistiske forstået sådan, at man helst skal sidde i ”the sweet spot”, og det kunne jeg jo ikke gøre hele tiden, men nogle numre blev det da til. Jeg har kun hørt Bennys højttalere én gang før, og det var i maj med Lamm udstyr på. Forskellen er umiddelbar stor. Hvor Lamm udstyret havde ekstrem meget magt over højttalerne - med en meget stram bas til følge - bidrog Thorhauge forstærkerne med noget mere bund, og det klædte faktisk højttalerne. Med Lamm forstærkere sagde højttalerne ikke meget under 40Hz eller deromkring. Med Thorhauges forstærkere fik man fornemmelse af at vi var nået ned til omkring 30 Hz.

Thorhauge sættet må også siges at være meget musikalsk. Jeg tror, det vil være svært at forestille sig lyttetræthed med dem i kæden. Lyden var letflydende, behagelig men stadig detaljeret. Ikke superdetaljeret, men der var det, der skulle være. Der var også en ganske god rumoplevelse, og perspektivet stod meget klart. 

Hvis man tager prisen i betragtning er Thorhauges grej et hit. Man får altså meget vellyd for pengene, og det er ikke så tit, man gør det nu om stunder.

Da vi jo alle er nysgerrige, kunne vi ikke dy os for at prøve nogle kabler af. Steen Thorhauge havde medbragt et Mictor Fox signalkabel og sine egne højttalerkabler, som jeg desværre ikke kan huske navnet på. Men det var nogle til 40,- kr. meteren, tror jeg. Som Steen Thorhauge sagde - de var valgt efter farven. Det, han mente, var vist, at han ikke går så meget op i kabler.

Vi fik sat et Dyrholm Elite højttalerkabel på og også et Dyrholm Spirit signalkabel (faktisk det første, der var færdigproduceret). Vi kunne dog ikke blive enige om, hvorvidt det var bedre eller ej, og nogle mente ikke, der var den store forskel. 

Steen Thorhauge foretrak sit eget højttalerkabel, som var noget mere ”forward” i lyden - musikerne stod mellem eller lidt foran højttalerne med det på. Med Dyrholm kablerne blev musikerne trukket bag ved højttalerne - dvs. perspektivet bagud voksede betragteligt. Det skinner måske igennem, at jeg helt klart foretrak lyden med Dyrholm kablerne, men smag kan jo heldigvis diskuteres til uendelighed. Det, det især gjorde Dyrholm kablerne bedre i mine øjne (ører), var deres evne til at levere et glat og åbent lydbillede. Der var ikke noget, der stak af eller pådrog sig unødig opmærksomhed. Det skal dog i den forbindelse nævnes, at Bennys højttalere faktisk internt er monteret med Dyrholms kabler.

http://www.viborghifi.dk/2007-10-25_Benny_011_resize.jpg

Om Benny ender med noget Thorhauge grej, ved jeg ikke - men jeg tror ikke, han er færdig med at afprøve alternativer. Helt sikkert er det dog, at Thorhauges grej spiller rigtig godt - og for at sige det ligeud - givet kan spille røven ud af bukserne på meget andet i den prisklasse. Så er det sagt.

http://www.viborghifi.dk/2007-10-25_Benny_012_resize.jpg


Tak til Benny for et godt arrangement. Jeg kommer gerne igen, når han har fundet den helt rigtige sammensætning - og det må gerne være med rør ;o)

/Morten