Viborg Musik og Hifi klub

Hjem  Arrangementer  Supertræf  Links  Om Klubben  Galleri

Klubaften hos Steen februar 2010

Arrangement med live-optaget musik!


Den 4. februar havde klubben besøg af Steen Sloth fra Aalborg, som går med overvejelser om at etablere et musikforlag med egne live-optagelser. NEL Recordings - som står for Natural Enjoyable Live Recordings - skal forlaget i givet fald hedde. Steen har været hi-fi-entusiast i snart en menneskealder og har også arbejdet hos danske højttalerfirmaer som Vifa, Scan-Speak og Dantax. De senere år har han selv mere og mere lyttet til live-optagelser på sit eget hi-fi-anlæg, og det har inspireret ham til at lave egne optagelser. De er faldet sådan ud, at han nu overvejer at gøre aktiviteten kommerciel via opstart af ovennævnte pladeselskab.

http://www.viborghifi.dk/billeder/steen/DSCN0667.5.jpg


Steen henvendte sig så først på året til os, Viborg Musik- og Hi-fi-klub, da han gerne ville høre vores mening om disse optagelser, og det førte sidenhen til arrangementet hos mig denne vinterkolde torsdag aften. Oprindelig var det slet ikke meningen, at vi skulle forsamles om Steen Sloths optagelser hos mig, men af forskellige årsager blev det alligevel sådan. Heldigvis holdt den skrappe vinter en lille pause netop denne aften, selv om det blot et par dage før havde set ud til, at en aflysning pga. sne kunne komme på tale. Så galt gik det heldigvis ikke, og ret så mange medlemmer fandt faktisk vej til Hobro, for interessen for at høre live-optaget musik var på forhånd stor. Og vi blev ikke skuffede, tør jeg godt afsløre.


Steen indledte med at fortælle lidt om sig selv og om sine planer med den musik, han gerne ville præsentere os for. Han kunne oplyse, at han anvendte optageudstyr i den lidt bedre klasse fra firmaet Audio Technica, som vi hi-fi-entusiaster nok bedst kender som producent af nogle fine pickupper til pladespillere. Ude i felten optager Steen med en enkelt stereomikrofon, som bliver stillet på 2. stolerække foran de optrædende. Herefter optages revl og krat inkl. knirken fra musikernes stole, klirren af glas osv. Der bliver ikke taget noget signal ud af musikernes forstærkere - det er altså lyd, som i forvejen også er gengivet via PA-højttalere, som optages. 


http://www.viborghifi.dk/billeder/steen/DSCN0668.5.jpgVi startede med at høre en hel koncert med PS Swingband, som stod for musikunderholdningen d. 15. november 2009 i Aalborg jazzklubben Satchmo til deres jubilæum. Efter at Steen havde fundet det rette, realistiske lydniveau (som var ganske højt), lyttede vi herefter intenst i de 57 minutter, som koncerten varede. I de små pauser mellem musiknumrene, som også er med på optagelsen, introducerede musikerne på bedste Niels Hausgaard-vis næste nummer krydret med små anekdoter, og hjemme i min stue benyttede vi beredvilligt muligheden for at skifte pladser, da alle jo ikke kunne sidde i det, som vi hi-fi-nørder ynder at kalde ”sweet spot” hele tiden.


 

Hvordan lød det så? Det var der lidt delte meninger om. Og det er såmænd nok ikke så mærkeligt endda, når man tager betingelserne for en demonstration som f.eks. denne i betragtning. Steen Sloth havde bedt om at få lov til at demonstrere på et anlæg med en rimelig opløsning, og af forskellige praktiske årsager blev det så mit anlæg, vi kom til at lytte til. Der findes bestemt anlæg i klubben, som har mindst lige så høj opløsning som mit, men jeg har en stue af en vis størrelse, og det var jo bl.a. også nødvendigt, når vi vidste, at interessen blandt medlemmerne var ganske stor. Så scenen var sat.


Lad mig så vende tilbage til det med de delte meninger. Nogle indvendte, at opløsningen kunne være højere, og det blev livligt diskuteret, om det skyldtes den specielle optageteknik, som ikke inkluderer nærmikrofoni, eller om det skyldtes noget med anlægget eller måske noget helt tredje. Det er dog mit indtryk, at de fleste var godt underholdt, som en af de tilstedeværende selv tilkendegav, at han var. Fødderne tappede i hvert fald livligt i gulvet rundt om i lokalet, og der blev nikket i takt til musikken, så det var nu vist ikke så ringe endda, som vi siger her i det jyske.

http://www.viborghifi.dk/billeder/steen/DSCN0669.5.jpgOg hvad så med mig - var jeg underholdt? Ja, i den grad. Jeg synes virkelig, vi kom ind på livet af disse musikere og deres swingende jazz med klassikere som f.eks. ”Limehouse Blues”. Desuden synes jeg personligt, at det var dejligt at få lov at lytte så længe til en enkelt optagelse. Det har vi aldrig gjort før i klubbens mere end tiårige historie - og det er måske en fejl. Det gav virkelig en følelse af, at vi var til stede og sammen om denne musik, mens vi også nød smagsprøver på det fine øl, som Steen havde medbragt til lejligheden. Det hører sig ligesom til med en øl til jazz, som han udtrykte sig.


 

Ang. selve optagekvaliteten må jeg sige, at jeg aldrig sad lige i midten foran højttalerne, men jeg kender mit anlæg, og det her var en god optagelse! Musik optaget på musikkens egne præmisser og gengivet så realistisk, som anlægget og det tæt befolkede lytterum nu tillod det. Meget dynamisk og levende med mange små mikrodetaljer var det i hvert fald, og det er vel netop egenskaber, som kendetegner en god live-optagelse. Steen havde lovet, at vi ville få en aften, hvor vi virkelig ville få mulighed for at opleve et hi-fi-anlægs egentlige berettigelse, nemlig reproduktion af musik, hvilket han gerne ville have til at føre til en musikalsk dejlig oplevelse. På trods af nogle små indvendinger først på aftenen, så var det mit indtryk, at alle tilstedeværende følte, at Steen holdt ord og mere til.

Efter en indlagt kaffe- og snakkepause, som nok alligevel var tiltrængt efter denne lange men spændende lytteseance, hørte vi flere smagsprøver på musik, som Steen havde optaget ved forskellige musikalske begivenheder i det nordjyske. Alt sammen live-optagelser og for det meste jazz men også lidt klassisk musik. Flere mente, at disse musikstykker faktisk lød endnu bedre, rent optageteknisk, end det med PS Swingband, som vi havde lyttet til først på aftenen. Om det skyldtes, at vi nu var mætte og havde fået snakket, eller om det var anlægget, der nu var varmet op, eller om disse optagelser bare var endnu bedre end den første, ja, det skal jeg lade være usagt. Godt lød det i hvert fald, uanset om der var jazz eller klassisk på repertoiret.
Det var nu blevet sent, og de fleste begyndte at vende næsen hjemad, men nogle få blev tilbage og overværede et lille forsøg, som Steen gerne ville have, at vi lavede. Han havde nemlig nogle såkaldte FLAC-filer med musik optaget i 24 Bit/96 kHz format med på et USB-stik, som vi så prøvede om vi kunne afspille via den PC, som jeg har tilsluttet anlæggets DAC. Dette mislykkedes dog, for selv om min Orpheus One DAC altid opsampler fra 16 Bit/44,1 kHz til 24 Bit/192 kHz, så ville den ikke læse Steens medbragte filer, hvilket givetvis skyldes, at det chipset fra Analog Devices, som den er bygget op omkring, er beregnet til bedst mulig afkodning af standard Red Book-Cd’er. Så det måtte vi desværre opgive, selv om det kunne have været sjovt at sammenligne.

http://www.viborghifi.dk/billeder/steen/DSCN0671.5.jpg


Herfra skal der lyde en stor tak til Steen Sloth, som gav os en lytteoplevelse ud over det sædvanlige denne aften. Når og hvis Steen forhåbentlig begynder at markedsføre disse optagelser til download, ja, så er jeg sikker på, at han vil få en rigtig god afsætning ikke mindst hos medlemmerne af vores lille klub. Hans optagelser fortjener i det hele taget at komme ud til et kvalitetsbevidst og stort publikum. 

- Andreas -