Viborg Musik og Hifi klub

Hjem  Arrangementer  Supertræf  Links  Om Klubben  Galleri

Møde hos Andreas den 30 August 2012

Digital og analog lyd i skøn forening

 Endnu en gang tog vi på tur til Andreas – rygterne ville vide, at der var kommet en ny forforstærker – og den var vi da nødt til at høre …

 Andreas er, som han selv udtrykker det – både til analog og digital lyd – og begge dele har han gjort meget ud af at få til at lyde som han gerne vil have det – og det er ikke så ringe endda, som man siger på jysk.

 Konfronteret med hvad det er Andreas gerne vil opnå udtrykte han det således, at det først og fremmest er, at man kan lytte i timevis uden lyttetræthed – uansetmusik­genre. Og det vil jeg mene er lykkedes! Det er en rigtig behagelig lyd – men stadig med masser af ”hul igennem” og anlægget evner også at lyde lidt grimt, hvis nummeret er lavet sådan at det skal lyde lidt grimt.

 Andreas har valgt at integrere TV/film i anlægget, som altså ikke er surround, men ”kun” stereo. Vi så også nogle film-klip og jeg må indrømme, at der er fordele ved at lade film-lyd køre gennem et så godt anlæg.Jeg er vant til at have stereo og surround adskilt – og det giver måske nok ”snurre rundt lyd” men ikke på samme høje niveau, som på det rigtige stereoanlæg. Det problem har Andreas ikke. Han må så til gengæld undvære baghøjttalerne.

 Andreas siger selv, at det er HiFi der er i centrum, men at der også godt må være plads til mere visuel underholdning også. Han synes selv, at ”rigtig” surround kunne være sjovt men sikkert kompliceret at inkorporere i anlægget. Han er derfor indtil videre glad for to ”gode” kanaler samt det dybdeperspektiv, somopstår pga. højttalernes placering langt ude i rummet, og som jeg også synes kommerfilm-lyden til gode.

 Anlægget – og højttalerne - står midt i rummet og er suppleret med en RIGTIG stor subwoofer tilbagetrukket til bagvæggen. Placeringen skyldes, at Andreas gerne vil undgå refleksioner fra sidevæggene når ørene før den direkte lyd.

 Anlægget bestod denne aften af:

 Analogt:

·         Michell Orbe Pladespiller

·         Ortofon arm og pickup

·         EAR 324 Riaa/Step-up

 Digitalt:

·         MacBook Pro computer

·         Sonicweld Diverter HR USB/SPDIF-converter

·         Orpheus One DAC

·         Mark Levinson no. 37 Cd-drev

 Forstærkning:

·         Aesthetix Calypso forforstærker udstyret med Telefunken NOS-rør

·         Pass Labs X260.5 monoeffektforstærkere

 Højttalere:

·         Vienna Acoustics Mahler Mk. II-højttalere

·         Velodyne DD18 subwoofer

 TV-setup:

·         50” plasma-Tv fra Panasonic,

·         Sony BDP S373 Blu-Ray-afspiller med coaxial digitaludgang, 

·         GoFlex-mediaplayer fra Seagate,

 Andet:

·         Harddiske fra WD og Philips

·         Kablerfra:

o   Dyrholm Design Audio

o   Transparent Audio

o   Oyaide

o   Electraglide.

·         Afkobling fra GetznerSylomer og Black Diamond Racing.

 Der er altså ikke noget mærke-hysteri her. Det er en skønsom blanding af hvad Andreas har fundet lyder godt sammen, og som kan skabe den helhed uden lyttetræthed han jagter.

 Aftenens forløb

Andreas inddelte os med det samme i to hold – for at undgå at for mange mennesker ændrer lydbilledet. Jeg ved ikke om begge hold hørte det samme musik – jeg hørte jo altså kun det ene sæt :)

 Vi hørte både klassiske numre/værker og musik fra den rockede ende af musik­udvalget. Hele vejen oplevede jeg en meget lyttevenlig lyd – og det var tydeligt, at hel frekvensspektret er med – også helt nede i den dybe bund.

 Skal man sætte fingeren på noget er det nok at lyttevenligheden kan koste lidt på kanterne – altså at man ikke kommer ud på kanten af åbenheden, detaljerne etc. Jeg kan dog nemt genkende lydidealet, da jeg også selv hælder til den lidt ”pænere” side af lydidealerne. Mine ører er ikke så vilde med at gå til kanten hver gang ;)

 Efter en masse musik, en god snak over kaffen sluttede vi af med at se nogle filmklip – og her fornægtede den høje lydkvalitet sig heller ikke. 18” bassen fik så også lov til at lave lidt mere. Det eneste man savnede var det store lærred og så en række biografstole – men det er måske lidt meget at bede om sådan en aften?! Jeg tror ikke jeg ville have biografstole i stuen – og får helt sikkert ikke lov af den bedre halvdel - men lidt fristet kunne man dog godt være….

 Tak til Andreas for en altid inspirerende og hyggelig aften i de gode lytte-rammer.

 -Morten

Klik på billederne for at se fuld størrelse