Viborg Musik og Hifi klub

Hjem  Arrangementer  Supertræf  Links  Om Klubben  Galleri

Møde hos Morten Sk. december 2012

Avantgarde.

Normalt har vi ikke klubmøde i december, men af forskellige årsager var det den 6. december alligevel blevet sådan, at Morten kunne åbne dørene for en flok interesserede lydentusiaster fra vores klub. Morten bor en smule afsides, og det var ikke helt let at få parkeret alle biler omkring hans bolig, men det lykkedes ved gensidig velvilje i det snedækkede landskab.

Vel placeret i en lun stue foran Mortens anlæg glemte man dog hurtigt alt om vanskelige adgangsforhold og sne. For værten kørte dejligt lige på og hårdt med en mundtlig og sidenhen musikalsk præsentation af sit anlæg, som på aftenen var således sammensat:

Audio Research Reference 210 monoeffektforstærkere
Audio Research Reference 5 forforstærker
Audio Research Reference CD8 afspiller
ProAc D100 højttalere
Purist Audio 20th Anniversary højttalerkabel
Purist Audio Design Dominus Fluid signal- og strømkabler
Purist Limited Edition fødekabel
Quantum QB8 strømskinne
Afkobling: Black Diamond og Still Point Universal Resonance Dampers

Morten spillede ikke så meget blues for os (det skal der nu ingen kritik lyde for herfra) men derimod jazz af den moderne, ofte avantgardistiske slags. Så det blev en aften med musik, som nok ikke var så kendt for de fleste af de fremmødte - i hvert fald ikke for undertegnede. Men samtidig en forfriskende anderledes aften på det musikalske område, hvor vi i vores klub måske lidt for sjældent eksperimenterer ret meget, når vi demonstrerer vores anlæg for hinanden f.eks. på klubaftener. For vi går jo meget op i vores kære hobby og de dyrt indkøbte apparaters samspil, så intet overlades normalt til tilfældigheder eller det ukendte, når musikken vælges til en sådan lyttesession.

Nu antyder jeg så, at Morten overlader noget til tilfældighederne, når han demonstrerer sit anlæg, og intet kunne være mere forkert. Sagen er nemlig den, at Morten iflg. eget udsagn netop lytter til moderne jazz i det daglige, og så ønsker han naturligvis at demonstrere sit anlæg med denne for ham velkendte musik, selv om lytterne måske herved sættes på en lidt større opgave, når anlægget og lyden skal vurderes.

Det var nu en udfordring, som jeg (og de øvrige gæster, er jeg sikker på) gerne tog imod, for som før antydet var det afvekslende for en gangs skyld at høre jazz og musik fra beslægtede genrer næsten hele aftenen, og desuden er dette anlæg af så høj en kvalitet, at det formentlig med lige stort held ville kunne fortolke langt de fleste musikgenrer.

Naturtro gengivelse af musik er jo det, som al hi-fi per definition burde handle om, og det gør det da også i udpræget grad hos Morten, som med sin omhyggeligt udvalgte kombination af amerikansk, rørbestykket elektronik, kabler og afkobling fra de samme kanter samt engelske højttalere opnår at give lytteren et sjældent ægte indblik (eller -lyt) i musikken. Den lever og ånder foran en i en sådan grad, at det næppe giver mening at begynde at måle anlægget på ”normale” parametre så som på gengivelse af de enkelte toneområder, perspektiv, dynamik og hvad vi nu ellers plejer at veje og måle hinandens udstyr og lydgengivelse på. Dette anlæg er i mine ører til dels hævet over en sådan vurdering, da det simpelthen bare spiller musik.

Så der blev lyttet intenst en time eller to, før Morten bød på et lækkert traktement til aftenskaffen og -teen. For mig blev det ikke sent denne aften, for jeg havde som flere andre et stykke vej at køre hjem på delvist snedækkede veje, hvor man så havde tid til lidt eftertanke: Velsammensat udstyr, begrænset økonomisk tilbageholdenhed i samme forbindelse samt god smag (hos værten!) havde alt i alt resulteret i en oplevelse, som ikke glemmes lige med det første. Tak til Morten på egne og klubbens vegne for en god aften med hi-fi i julemåneden.

- Andreas -

Klik på billederne for at se dem i fuld størrelse