Viborg Musik og Hifi klub

Hjem  Arrangementer  Supertræf  Links  Om Klubben  Galleri

Møde hos Hansjorg November 2013

Pizza og mangfoldig HiFi.

 Årets sidste besøg på en halvkold novemberaften var henlagt til en villa i Thisted hos HansJörg.

 At besøget var henlagt til en villa er vigtigt at få med, da aftenens vært har indrettet hele første sal til lytterum. Bevares – der er også et TV – som selvfølgelig er placeret så man kan få god lyd samtidig med. Og der er også et lille kontor i det ene hjørne – som så indeholder en MacMini, der selvfølgelig også kan bruges som afspiller på anlægget.

 Resten af pladsen er afsat til LP’er, CD’ere, nogle guitarer med forstærkere og så et par siddepladser, vi måtte slås lidt om.

Det er næsten umuligt at beskrive aftenens anlæg da det består af så mange dele – men lidt systematisk vil jeg gøre et forsøg. Anlægget består af:

Højttalere:

Infinity 4.5 Reference Standard, som værten har købt som nye for efterhånden en del år siden. For sjovs skyld slog jeg dem op på nettet – og her kan man se at de har en frekvensgang på 24-32.000 Hz +/- 3db og at de kræver bi-amping med minimum 100w til bunden og 75w til top/mellemtone. Jeg kan huske at jeg engang læste en test hvor de anbefalede 300w – så de er ret sultne og er også en hård ohmsk belastning. Der sidder 2 styk 12” i hver side. Højttalerne blev produceret fra 1978-1982 og kostede dengang $4.500. Jeg kunne ikke dy mig og tjekkede forbrugerprisindekset – og kan regne ud, af prisen i 1978 ville svare til måske $16-17.000 i dag (med udgangspunkt i danske kr.). Lidt uvidenskabeligt – men lidt sjovt.

 Jeg mener at kunne huske at HansJörg tidligere har fortalt, at han i stedet for at bi-ampe dem driver dem med en (stereo) forstærker pr. højttaler – hvor den ene kanal driver top/mellemtone og den anden driver bunden. Det var dog ikke noget vi talte om denne gang.

 Forstærkere:

Højttalerne bliver drevet af et sæt Yamaha M2 forstærker på 2x200w i 8 ohm og 2x300w i 4 ohm. Forforstærkeren er en Classé Audio DR 5. Højttalerkabler er Wireworld og Van den Hul Magnum Hybrid. Strøm via Supra MD 8.

 Signalkilder:

Der er mange muligheder i dette setup – langt flere signalkilder end jeg for eksempel kan diske op med.

 En VPI Aries 3 pladespiller med en 9” arm monteret med Ortofon Cadenza Black var det vi primært hørte på – med kabler fra et Californisk high-end mærke og direkte til Classé forforstærkerens MC-indgang

 En Thorens TD126 MK 3 pladespiller med Ortofon 2M Black via Thorhauge MM til Classé forforstærkeren som vi dog ikke spillede på.

 Apple MacMini server med PureMusic til en Aqvox DA 2 forbundet med Toslink kabel som alternativ til VPI-pladespilleren denne aften.

 Ipodclassic 160 Gb via en Wadia Transporter 170 I og WireworldGold Starlightkabel til en PS Audio Digilink 3

 Derudover var der også på hylderne: 

·         Spolebåndsafspillere – en TEAC X2000 M og en 8 spors TEAC

·         Båndafspiller – en Alpine Al 85

·         DAT – en TEAC Tascam DA 20

·         Tuner – en Onkyo 9900 eller lignende

 Møbler:

Grejet stod på Lovan classic og Audio Magic Hepta. Højttalerne stod på et DIY møbel møbel med sand og rockwool.

 Strøm:

Vi var ikke igennem strøm-setup’et, men jeg så en masse Supra, uden dog af få dannet mig et overblik over, hvordan det var lavet/trukket.

 Øvrige kabler:

Her må jeg sige pas – jeg var vist overvældet over alt grejet og fik ikke styr på hvad der gik hvorhen. Der lå dog også nogle spændende ”orme” i en kasse – vist et kommende eksperiment som ikke var afprøvet endnu. 

 Musik:

Efter lidt introduktion til anlægget hørte vi en masse forskelligt musik – dog afbrudt af værten som diskede op med pizzaer. Hvem sagde at HiFi ikke kan kombineres med Pizza og Thy-pilsnere?!

 Vi hørte en del blues og rock – bl.a. Jimmy Hendrix og Bob Dylan – men der var også andre genrer og kunstnere ind over. Jeg kan bl.a. huske at vi hørte et nummer med Camel som hensatte mig til mine yngre dage.

 Aftenens bedste lyd var i mine ører VPI pladespilleren. Ud over at være flot var den som signalkilde en tak mere engagerende end Mac Mini’en – det var fra VPI’en der var mest fodtramp og indlevelse.

 Vi diskuterede lidt de tekniske løsninger omkring kabler mellem Mac og Dac. Hansjörg havde valgt Toslink – personligt er mine erfaringer bedre med USB via en god USB-converter til S/PDIF til Dac. Dog er afstanden mellem Mac og Dac større end jeg er vant til – og det kan måske blive et problem?! Kunne også se, at Hansjörgvist ikke har optimeret afkobling m.v. af Mac Mini kæden – noget der med min erfaring burde kunne hente lidt ekstra.

 Fra VPI-pladespilleren hørte jeg et ganske pænt stort lydbillede – udstrakt top og god dynamik. Tror også at musikvalget denne aften passer godt til sammensætningen af komponenterne. Gengivelsen var ærlig – ikke superdetaljeret – men ægte, nærværende uden der var noget der stak forkert af.

 Værtens kommende projekter er – udover de omtalte kabel-afprøvninger – noget med hovedtelefoner med egen forstærker – der blev bl.a. nævnt Sennheiser/Grado/HiFiMan. Og så er et eksperiment med 2 subwoofere vist heller ikke helt afblæst.

 En stor tak til Hansjörg for en hyggelig aften – inviterer du igen kommer vi helt sikker også igen!

 Morten

Lidt billeder fra aftenen, klik for at se stor størrelse: