Viborg Musik og Hifi klub

Hjem  Arrangementer  Supertræf  Links  Om Klubben  Galleri

SUPERTRÆF 2015

 

High-Performance Audio

Da jeg kom ind i rummet hos sjællandske High-Performance Audio var min første tanke, at ”det her kan ikke blive stor lyd.” Her skulle det dog vise sig, at jeg tog en del fejl.

Årsagen til min forudindtagethed var nok, at rummet i sig selv var lille, og at højttalerne til dels også var det. Som Morten Eskildsen fra High-Performance Audio påpegede, så var det faktisk det, som til daglig er medborgerhusets legerum, som han havde fået tildelt, hvilket diverse trælegetøj på hylderne rundt om i det måske 15-20m2 store rum vidnede om.

Morten beskriver selv det, der kunne opleves i rummet under Supertræf 2015 således:

”Trådløs streaming af digitale filer i CD-kvalitet samt højtopløste 24-bit. Udstyret var et Devialet 200 musiksystem indeholdende forstærker, DAC, RIAA og streaming (kr. 55.000). Højttalerne var primært Magico S1 gulvhøjttalere, 2-vejs lukket kabinet udført i ekstruderet aircraft-grade aluminium (kr. 117.000 pr. sæt). Jeg spillede også på Devialet Ensemble højttalere, en 2-vejs standerhøjttaler produceret af den franske virksomhed Atohm. Højttaler- og strømkabler var fra Tellurium Q.

Hovedtelefoner fra Audeze, model LCD-XC (kr. 18.500) samt LCD-3 (kr. 19.500) var koblet til Simaudio MOON 430HA hovedtelefonforstærker (kr. 26.500), en sublim af slagsen, udført som fuldt balanceret dual mono på 8 watt ved 50 ohm. Kilden var løbeværket Simaudio MOON 260D (kr. 15.000) udrustet med den optionelle DAC (kr. 7.500). Kabler var alle fra Nordost, bl.a. det nye Heimdall 2 hovedtelefonkabelsæt (kr. 5.200).”

Således skulle det rent praktiske og tekniske omkring udstyret i rummet være belyst. Lad mig med det samme tilstå, at jeg ikke fik lyttet på det uden tvivl fornemme hovedtelefon-set up, hvilket egentlig var en skam. For det er forfriskende og bekræftende, at man kan satse så målrettet på noget så specielt som hovedtelefonlyd.

Specielt - er det nu også det? Ja, på en udstilling som denne uden tvivl, da dette område slet ikke blev berørt af andre udstillere. Men næppe hvis man tager samfundet uden for vores hi-fi- og high end-verden med i betragtning. For ikke mindst rigtig mange unge mennesker med musikinteresse lytter jo netop på musik via hovedtelefoner i det daglige fra ”gadgets” som smartphones, iPads og computere. Så måske er det i virkeligheden inden for god head-fi-lyd, at en stor del af vores hobbys fremtid ligger, hvem ved.

Devialet-anlægget med Magico-højttalere fik jeg dog lyttet på. Skal man gøre et godt indtryk på en anmelder, er det uden tvivl en god ide at ramme dennes musiksmag. Morten kunne næppe kende min af den simple grund, at vi vist aldrig har mødtes før. Men ramme min smag, det gjorde han med et rigt varieret udbud af musik, som blev spredt ud i det lille rum via de fikse Magico-højttalere og med en Apple Macbook pro computer med iTunes som afspilleprogram som primær kilde.

En gammel kending - og en af mine favoritter inden for segmentet ”test-musik” - nemlig ”There’ll Be Some Changes Made” fra Mark Knopfler- og Chet Atkins-albummet ”Neck and Neck”, som i år faktisk kan fejre 25-års jubilæum, forstå det eller ej, var f.eks. på programmet hos Morten.

Dette klassiske, country-inspirerede nummer blev afleveret med fornem balance og afslappethed fra dette anlæg. Det ville være forkert at sige, at det føltes som om, at de to herrer sad lige foran os og spillede, for sådan er denne afslappede indspilning slet ikke. Men vi fik et meget medrivende lyt ind ad døren til det studie, hvor optagelsen i 1990 fandt sted. Stor cadeau til anlægget for at holde den lille distance, som jeg mener, er indbygget i denne optagelse - med mindre der afspilles via anlæg med pågående lydtendenser!

Og det var tydeligvis ikke tilfældet her, selv om noget for mig mere ukendt musik, som Morten lige havde spillet, allerede havde fået mig til at sætte anlægget lidt i den åbne, men måske svagt pågående bås.

Anlæggets åbenhed holdt jeg bestemt fast i, da vi havde været igennem resten af lytte-sessionen, hvori der bl.a. indgik gengivelse af musik fra et flygel med al den skræmmende dynamik og slagkraft, som der kan ligge i en god optagelse af dette klassiske instrument, spredt ud over et stort toneområde og ikke mindst i diskantområdet. En prøve, som disse Magico-højttalere i den grad bestod. Efterhånden gik det op for mig, at dette anlæg ikke var pågående men blot meget dynamisk i sin spillestil.

Alt i alt var det for mig en yderst spændende oplevelse at lytte til det fysisk ikke så store anlæg, som i det lille lytterum opvejede lidenheden med en høj grad af æstetik i både syns- og lytteindtrykket. Har man ikke verdens største lytterum men alligevel hang til velafstemt og superdynamisk high end-lyd, ja, så kunne det nemt være High-Performance Audio, man skal have fat i. Og så kunne man jo, hvis økonomien tillader det, supplere med hovedtelefon-set up’et til lytning ud på de små timer, når resten af familien og naboerne måske sover.

Devialet 200-apparatet, som uden tvivl havde en stor andel i den gode lyd, da det trak Magico-højttalerne, er i øvrigt noget af det flotteste, jeg nogensinde har set inden for hi-fi-udstyr inkl. den fantastisk smarte fjernbetjening med stor drejeknap! Den ville klæde mit og mange andres sofabord rigtig godt, er jeg sikker på.   

-Andreas-    

Billeder fra High Performance's rum:

 

 

Buchardt Audio - Dyrholm Audio

Buchardt Audio http://www.buchardt-audio.com/ og Dyrholm Audio http://dyrholmaudio.dk/ havde valgt at udstille sammen på dette års Supertræf.

Begge firmaer var repræsenteret i 2 rum, nemlig det første ganske lille rum, man kommer til ved indgangen og den sidste plads oppe ovenpå aller længst væk, hvor henholdsvis Mads Buchardt og John Dyrholm demonstrerede deres produkter.

I det første og mindste rum spillede Buchardt S200 højttaleren på en NewclassD forstærker, med en Raspberry Pi computer med rune audio styresystem.

Kablerne der blev brugt, var en ny budget model fra Dyrholm Audio som kaldes Mono.

Det er den mindste kabel serie fra Dyrholm, S200 er også den mindste højttaler fra Buchardt.

Man skal ikke tage fejl, jeg syntes det var ærgerligt at der ikke havde været et lidt større rum, til dette efter min mening spændende anlæg.

Jeg nåede ikke at høre så meget på anlægget, som jeg kunne ønske. Det jeg hørte var meget velopløst og besnærende. Jeg talte også med andre, som var overrasket over den gode lyd dette anlæg kunne præstere.

Det er nemlig i hi-fi sammenhæng et meget prisbilligt anlæg.

Oppe ovenpå spillede Buchardt S300 Højttaleren med en 265watt class AB prototype forstærker og en Raspberry Pi computer, med Rune Audio styresystem.

Kablerne på dette anlæg var Gemini serien fra Dyrhom Audio.

Jeg nåede desværre aldrig at komme helt rigtig i sweet spot, der var rigtig mange, der meget gerne ville lytte til dette opsæt.

Det var også ganske imponerende, så stor lyd der kom ud af disse forholdsvis små 2 vejs højttalere.

Det vil være forkert af mig at skrive ret meget om perspektivet, men klang, opløsning, sammenhængen og den måde musikken blev formidlet fortalte at Buchardt Audio højttalerne, om det er S200 eller S300, er noget af et fund til prisen, det var hvad jeg oplevede. Jeg talte også med rigtig mange, som delte den opfattelse.

Den samme opfattelse har jeg af Dyrholm Audio kablerne, Jeg vil mene at de forskellige serier er prissat utroligt fornuftigt, jeg vil derfor også mene, de er et fund til prisen og kan sammenlignes ja endda overgå kabler, der koster det samme som en mindre personbil. Det skyldes nok for en del at kablerne kun bliver solgt direkte til kunderne. Derved undgås fordyrende omkostninger til distributører og forhandlere.

Det gælder både for Dyrholm Audio og Buchardt Audio at de har direkte salg og man kan få sine penge retur inden for en bestemt tidsfrist, hvis man ikke syntes om produkterne i sit eget opsæt.

Danmark har stolte traditioner i forhold til indbyggertal, hvad angår udvikling og prodution af hi-fi, vi har bl.a. Scanspeak, Audio Technology, Dynaudio, Dali, Gryphon, Vitus Audio og en lang række andre eksisterende og ikke længere eksisterende firmaer.

Mange af produkterne fra disse og lignende virksomheder er desværre så kostbare at mange almindelige mennesker kun kan drømme om dem.

Når jeg hører og ser højttalere og kabler i den kvalitet, finish og pris som henholdsvis Buchardt Audio og Dyrholm Audio leverer, så tænker jeg, at det skal prøves.

-Per-

Her er billeder fra Buchardt Audio og Dyrholm Audio:

 
 
 

Exotic Audio

Vi må sige at der var mødt rigtig mange hi-fi entusiaster op til dette Supertræf, så der var mange man lige skulle snakke med osv.

Det var desværre derfor, jeg ikke fik lyttet så meget som planlagt, til dette super opsæt fra Exotic Audio.

Det var en meget spændende udstyrsliste.

AirTight for og effektforstærker, Graham Audio højttalere, Dr. Feickert Analogue pladespiller, Koetsu pickupper, Soundsmith pickupper, Benz Micro pickupper samt udstyr fra EAR/Yoshino.

De spændende Graham Audio højttalere har rødder helt tilbage fra 1970'erne, hvor den britiske statsradiofoni BBC har haft stor betydning for udviklingen.

Jeg kan sagtens forstå at nogle hi-fi entusiaster sværger til disse meget vellydende højttalere, bare det at se på dem fortæller noget om deres baggrund, jeg mener, der er ikke gjort noget for at konen skal kunne lide dem, der er ikke undersænkede skruer osv. kun lyd for folk, der forstår at sætte pris på en super højttaler med historie.

Der er heller ingen tvivl om at alle ting i kæden, var af fineste skuffe, som også skal indgyde respekt for kendere.

Jeg nåede at høre få numre og der var bare ikke noget at komme efter, syntes jeg.

Lyden var klar og tydelig, det var en meget ægte lyd, dette anlæg kunne præstere, trods de ikke optimale omgivelser.

 -Per-

Billeder fra Exotic Audio:

 

 

Kado-Sound 

Jeg havde fornøjelsen at lytte på KaDo-Sounds stand. Der blev spillet i det store rum (stort som en katedral), så lidt betænkelig var man jo…kunne KaDos højttaler, model 1.25, løfte opgaven?

Vi skruer lige tiden nogle måneder tilbage, hvor vi på et klub-arrangement hørte lille broderen i en almindelig stue. Det var en fin oplevelse og et på alle måder vellykket arrangement. Det er Michael og Brian, som driver firmaet og udvikler højttalerne. Det stod klart, at det er sande entusiaster og musikelskere, hvilket gjorde sig gældende, når det kommer til lyden! Nå, det er jo Supertræffet, disse linjer skal handle om.

Denne lytter var fra starten både overrasket (det urimeligt store rum..) og benovet over lyden, eller rettere: Musikken! Jeg tænker, at det er sådan, det skal være; musikken trænger teknikken i baggrunden. Du har sikkert gættet, at lyden her glimrede med en sjælden realisme. Der var greb og magt om begivenhederne, selvom højttalerne rent fysisk er af beherskede dimensioner, så de kan passe ind i et almindeligt stuemiljø.

Lydbilledet fremstod solidt og fast, med masser af luft mellem de udøvende. Noget, jeg fandt ret enestående, var finkornetheden, ligesom dynamikken ikke lod noget tilbage at ønske – det vidner om vel afstemt konstruktion når man tænker på de to SEAS Excel enheders trods alt beskedne størrelse. Diskanten er en AMT enhed, hvis egenskaber givetvis bidrager til finkornethed og den tiltalende klang. Frekvensområdet er opgivet til 30 – 30.000 hertz,  hvilket svarer fint overens med lytte indtrykket, da yderenderne er godt med. Højttalerne er tilmed solide med 45 kilo på vægten/stk. Prisen: 95.000,- for et sæt. www.kado-sound.dk.

Det øvrige gear: Forstærker og forforstærker: Belles SA 100 / LA 01. Streamer: Auralic Aries. Dac: Auralic Vega. Kabler: KaDo - cables

Billeder fra Kado-Sound:

 

 

Thorhauge Audio:

Jeg var inde og lytte hos Thorhauge Audio. Alle de gange jeg har haft fornøjelsen at lytte til Steen Thorhauges opsæt har det været med stor fornøjelse, og det gælder i særdeleshed også denne gang.

 Steen var mødt op med pladespiller med Denon 103R pickup, Thorhauge Fet stepup med batteridrift, forforstærker med RIAA og effektforstærker M60 puss pull, ny model.

Thorhauge højttaler Goodly 12, ny model. Der skulle også være en NAD cd afspiller, den så eller hørte jeg nu ikke.

 Lad os starte ved den nye 2-vejs højttaler med en 12” bas, for det er første gang, jeg oplever den.

Højttaleren Goodly 12 er bygget til små rørforstærkere, da følsomheden bl.a. er på 93 dB, ligesom impedansen ikke går under 7,5 ohm i det vigtige bas/mellemtone område.

 Højttaleren er  to-vejs  bestykket med en 12″ modificeret basenhed med meget let membran og neodymium magnet, diskanten er på 29 mm. også med neodymium magnet, og enheden er monteret med waveguide, hvor waveguide og diskant er støbt sammen til en tung og resonansfri enhed.

 Lyden fra disse højttalere er usædvanlig dynamisk og samtidig uden komprimering - følsomme højttalere mangler ofte dyb bas, men ikke Goodly 12, for de går ned til 30hz – 3db. De to basporte, som er monteret på bagsiden, kan justeres og tilpasses lytterummet.

 De nye monotrin Thorhauge M. 60: Monotrin med simpelt kredsløb, som leverer en dynamisk medrivende lyd, bygget som parallel push-pull med 4 stk. EL34 og et enkelt ecc 81 rør som driver/fasesplitter, og bias-justering foretages fra toppladen.

Steen Thorhauge havde fået det til at spille virkeligt overbevisende i det forholdsvise lille rum.

Der var krop og fylde på tingene, og det var analogt og dynamisk på en gang, uden brug af dyre kabler og afkobling, som Steen mener er alt for omkostningskrævende i forhold til de e.v.t. Forbedringer, man måtte få.

Da jeg sad og lyttede, kunne jeg ikke lade være med at få den tanke at spørge på et samlet tilbud på hele anlægget og så flytte det hjem i stuen. Jeg er sikker på, at jeg ville kunne få mange gode timer sammen med det anlæg.

-Per-

Billeder fra Thorhauges rum:

 

 

Vassago Hifi:

Så kom dagen endelig, hvor vi skulle holde Supertræf 2015, og ved den, lodtrækning som formand Per fortog, blev det mit lod at skrive om Vassago´s  Hifi´setup.

Rene Jensen fra VASSAGO, havde vane tro valgt at stille op med det tunge skyts.

Anlægget bestod af,

Højtalere:                            Vienna acoustics liszt              Som altid fantastisk finish, 2nd største model.

Mono trin:                            Bricastic M28                               Flot finish, snært af Mark Levision !             

Forforstærker:                      The D'Agostino Momentum preamplifier  Den skal ses, “What a fucking piece of art

DAC:                                    Bricastic M1 DAC                        The M1 USB Digital to Analog Converter

Streamer:                             Ripstream XL                               Streaming’s maskine!!

Strøm renser:                        Gigawatt PC3SE                          Strømrenser

Strøm skinne og kabler:          Gigawatt                                       Strøm skinne og power kabler fra Gigawatt

Højt/signal kabel:                  Yter                                                 Gammel kending ved Vassago

Indledning
Da jeg dukkede op fredag eftermiddag, dagen før Supertræf var Rene allerede dukket op og anlægget stillet op, og der var fuld gang i musikken.
Det første jeg bed mærke i var den meget dårlige akustik i rummet, det var selvfølgelig heller ikke gået ubemærket hen fra Renés side.
Der var en vis panik, at spore, Rene vil selvfølgelig gerne præsentere hans grej bedst muligt!
Vores job fra klubben, er jo at være behjælpelige, så vi begyndte straks at afsøge medborgerhuset for ”hvad som helst der kunne virke dæmpende”. Det lykkedes at finde noget gulvtæppe, og nogle flytbare-vægge og diverse underlag.
Da der var rykket rundt på anlægget og ”dæmpningen installeret i rummet” kunne vi konstatere at det havde hjulpet.
Rene havde i løbet af ugen modtaget Bricasti M28 mono blokke, dac The D'Agostino Momentum preamplifier. Han havde været nervøs for at det ikke nåede frem til messen.
Med det skal det nævnes et lille forbehold for at udstyret ikke var ”brændt ind endnu”!
Og ja også en stor tak til Rene for at vi endnu engang på en amatør messe, kunne prale af Danmarks premiere af både Bricastic M28 og The D'Agostino Momentum preamplifier   … GODT GÅET LILLE KLUB.

Nyt fra Vassago var også Gigawatt, strømkabler, skinne og strøm renser.

Lyden:
Så kom den store dag, lørdag og supertræf, holdt kæft jeg syntes at der var mange mennesker!
Når jeg nu skulle skrive om Vassago`s setup, skulle jeg jo også give det et seriøst lyt.
For at få god plads, og mulighed for at bestemme noget musik blev det først hen på eftermiddagen, hvor der var blevet lidt ro på.
Jeg havde dog været inde og sniglytte nogle gange inden, det man kan sige med Rene fra Vassago, er at han er ikke kommet for a slikke røv på kunderne, og udvælge de bedste indspilninger, nej der blev spillet AC-DC, Jimmi Hendriks, Alice Cooper og meget andet fra dengang man var ung, og absolut ikke de bedste indspilninger.
Rene har den holdning at man skal kunne spille alt, hvor jeg tit oplever at nogle af os High end nørder, kun vil spille gode indspilninger på vort anlæg, ellers lyder det jo ikke godt !!
Når man kommer og skal høre et komplet anlæg, som man aldrig har hørt før, kan det være svært at anmelde hver enkelt ting for sig, for det er jo en sammenbragt enhed !!
Så min vurdering af lyden er mere som helhed.
Jeg kan dog nævne at jeg hørte anlægget uden The D'Agostino Momentum preamplifier, der var det en smule til den kolde analytisk side, og da pre-ampen kom på blev det varmere og mere behagelig at høre på.
Når man sidder foran sådan et anlæg som de fleste nok kun kan drømme om, så har man også lov til at stille krav.
Jeg hørte en gæst omtale pre-ampen som værende noget hi-fi snobberi, (nok pga. prisen) !!

Men kan vi ikke blive enige om at det er en af årsagerne til at vi kommer til messerne, det er for at se noget nyt, og gerne de store vilde modeller, som vi drømmer om, hvis vi ikke kan se dem her hvor skal vi så se dem, på nettet!

Hvem vil ikke gerne køre BMW med M tuning i stedet for Peugeot 107 !!
Nå men jeg fik jo lov til at høre lidt Rickie Lee Jones, Dianna Krall, div jazz, klassisk og blues.
Jeg hørte bla. Rickie Lee Jones med DAT DERE fra albummet POP, hvor der indledes med lidt Saxofonen spil, og akkompagneret af bas, guitar, trommer og selvfølgelig Rickies fantastiske stemme, forholdsvis simpelt musik setup.
Saxofonen, stod knivskart, med realistisk forhold, guitar med fylde og Rickies stemme, som på nogle numre kan være skrigende, var ikke anmassende. Musikerne tegnedes flot i lyd billedet. Alt i alt en god oplevelse, der med tiden og indspilning af anlægget vil smide lidt af det kolde.
Perspektivet lige i skabet, god rumfornemmelse, bassen god og fyldig, og vi kunne justere den efter behag ved at rykke højtaleren frem og tilbage i forhold til bag vægen.
Ellers må jeg fremhæve, en utrolig god og sprød mellemtone på Vienna.
Anlægget må betegnes som absolut High end.
Vi forsatte med mange numre endnu, indtil der skulle pakkes sammen.
For nærmer specifikationer etc. besøg Vassago´s hjemmeside.

Evert

VASSAGOHIFI .                             http://www.vassagohifi.dk/cms/

High end butik, i Odense, drevet og ejet af Rene Jensen, som har nogle af bedste High end mærke under tag, og har han det ikke er han som regel behjælpelig ned at skaffe det.

Billeder fra Vassagos rum:

 

 

Amfora Musik:

Hos Amfora Musik var hovedaktiviteten uden tvivl præsentation og salg af LP-plader, Cd’er og SACD’er. Der var stor interesse dagen lang for denne stand med mange kvalitetsskiver i både sort vinyl og i sølvglans. Og det kan ikke undre, for udvalget var stort og alsidigt, og priserne var fornuftige.

Samtidig havde Amforamusik dog også en stand i et rum lige ved siden af, hvor der på skift blev spillet musik på to anlæg, som var stillet op i hver sin ende af lokalet.

Lad mig sætte fokus på højttalerne i de to anlæg, som der på skift blev spillet på:

Anlæg 1: Cure Hurricane, tovejs højttaler med specialdesignede enheder fra Norske SEAS

Anlæg 2: Supravox Kelia højttaler, et-vejs højttlaer med Supravox’ egen fuldtoneenhed.

Anlæg 1 er givet det dyreste, og det spillede bestemt ganske udmærket gennem Cure-højttalerne. Dog var det på en måde lyden fra anlæg 2 med de et-vejs Supravox højttalere, som fangede mig mest. Denne franske et-vejs gulvhøjttaler er bestemt ikke nogen distanceblænder, hverken hvad angår udseende eller spillemåde.

Finishen er mere end upåklagelig og designet afdæmpet.  På samme måde faktisk med lyden, som præges af en ganske korrekt måde at gengive musikken på. En spillestil, som nok vil medføre, at denne højttaler vinder ved nærmere bekendtskab, hvilket i mine ører er en meget positiv egenskab ved en højttaler.

Hos en leverandør af musikalsk ”software” bør man kunne forvente en musikalsk gengivelse af velvalgte musikeksempler, og det blev bestemt leveret via begge de nævnte anlæg denne lørdag i Them hos Troels og co. fra Amfora Musik.

-Andreas-

Billeder fra Amforas rum: